Σελίδες

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ


ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ


Βασικό χαρακτηριστικό ενός ποιοτικού ελαιολάδου είναι τα οργανοληπτικά στοιχεία τα οποία πρέπει να είναι τέτοια ώστε ο φρουτοχυμός να είναι σωστός. Τα στοιχεία αυτά είναι:
Φρουτώδες (fruity):
Το άρωμα φρούτου ελιάς που σημαίνει ότι δεν έγινε καμία επεξεργασία. Συνδυασμός γευστικο-οσφραντικών αισθήσεων που προέρχονται από υγιείς, φρέσκες ελιές ώριμες ή άγουρες. Το φρουτώδες γίνεται αντιληπτό είτε απευθείας από τη μύτη είτε από το πίσω μέρος αυτής και εξαρτάται από την ποικιλία της ελιάς.
Η ιδιότητα αυτή είναι η πλέον σημαντική στην οργανοληπτική αξιολόγηση διότι εάν δεν γίνει αντιληπτή το δοκιμαζόμενο ελαιόλαδο δεν θα ταξινομηθεί ως εξαιρετικό παρθένο.

Πικρό (bitter):

Χαρακτηριστική γεύση ελαιολάδου που προέρχεται από πράσινες ελιές ή από ελιές που αρχίζει να αλλάζει το χρώμα τους.
Η πίκρα, η οποία προέρχεται από την ελαιοπικρίνη, δείχνει ότι ο ελαιόκαρπος ήταν άγουρος όταν τον μάζεψαν για ελαιοποίηση.
Η ωρίμανση του ελαιοκάρπου συνοδεύεται από μαύρισμα και ταυτόχρονη ελάττωση της ελαιοπικρίνης, ουσίας η οποία δίνει την πίκρα στο ελαιόλαδο και είναι ένα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καλού ελαιολάδου.

Πικάντικο (pungent):

Είναι η αίσθηση του καψίματος στο λαιμό, το πιπεράτο που προέρχεται από λάδια παραγόμενα στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου κυρίως από ανώριμες ελιές. Η αίσθηση αυτή προκαλείται από την δράση αιθέριων ελαίων, φαινολικών και άλλων πτητικών ουσιών που βρίσκονται στον ελαιόκαρπο και δείχνει τις ορθές συνθήκες συντήρησης του ελαιολάδου.
Η ένταση του πικάντικου αυξάνεται όσο το ελαιόλαδο είναι φρέσκο.


Εισηγητής: Μαρία Λαζαράκη
Χημικός Γεν. Γραμματείας Καταναλωτή
Υπουργείο Ανάπτυξης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου